sobota 5. března 2011

Počasí

Počasí je vůbec za polárním kruhem zvláštní. Je tu dost časté střídání teplot a to dost podstatné. Když jsme přiletěli, bylo asi -20 stupňů, na místní poměry dost teplo. Druhý den teplota poskočila na -32 a držela se tak dva dny. Když člověk stojí na zastávce, tak se modlí, aby ten autobus jel dřív, protože už po pár desítkách vteřin člověk začne cítit, jak mu začínají i ve spodkách prochládat nohy. Nedejbože, když trošičku fouká. To je taky jeden z důvodů, proč každý den tahám na zádech relativně těžký batoh s notebookem - chrání mi záda před větrem a zároveň přitlačuje bundu blíž k tělu, aby tam nemohlo fouknout. To, že se člověk musí stát vždy zády k větru, aby mu neumrzl obličej, už beru jako samozřejmost.

Když je venku těch -36 stupňů a fouká, tak cesta ze zastávky do bytu, která měří tak 300 metrů je docela masakr. Vítr nám obvykle fouká do obličeje, nese sebou částečky sněhu, takže má člověk zalepené oči a jde téměř poslepu. Z aut taky není moc vidět, takže přejít silnici chvíli trvá, protože chodci se tu moc na přechodu nepouští. Musí se čekat, než na semaforu na křižovatce padne červená, pak je možno rychle přejít. Tak po 50 metrech je člověku zima jak na obličej, tak na nohy. Po 100 metrech už doslova a do písmene zamrzá úsměv na rtech, protože ztuhnou obličejové svaly. A než dojdeme domů, necítím už špičku nosu a části obličeje a to jsem zachumlaný do mikiny, jak to jen jde. Ale tohle je extrémní případ, kdy je jak zima, tak vítr.

Na začátku pobytu jsme koukali na předpověď (která je podle místních použitelná na max 2 dny dopředu a někdy ani to ne) a radovali jsme se z teplot jako třeba -16, -9 a tak. Jak se člověk mýlí. Dnes, dva dny před odletem se téměř modlíme, aby bylo v neděli a v pondělí alespoň -30 a my mohli odletět. Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá: oteplení sebou přináší vítr a sníh a to je problém - za takového počasí totiž zavírají letiště. Ne kvůli sněhu, ale kvůli větru, který běžně dosahuje rychlosti přes 50km/h a fouká nárazově, takže je nebezpečné létat. Tím pádem je i Norilsk odříznutý od zásobování. Přístav totiž v zimě zamrzá a lodě jsem mohou plot jen a pouze v doprovodu ledoborců. Jednou jsme za takového větru vystupovali u nemocnice, která stojí osamoceně uprostřed pláně, tak jsem na vlastní oči viděl, jak vítr odfoukl dvě paní, které šly na autobus. Nejsem žádnej drobeček, přece jen mam skoro metrák, ale i tak jsem měl potíže, abych dokázal stát. A ještě větší, abych dokázal jít tam, kam sem chtěl a ne tam, kam foukal vítr - to bych došel někam do tundry, kde by mě sežral leda lední medvěd, který tu prý nedaleko města žije.

Pokud je takhle větrno, zavírá se nejen letiště, ale i silnice mezi Norilskem a Oganěrem, kde stojí nemocnice. A to z toho důvodu, že je v otevřené krajině a tím pádem auto může vítr nadlehčit a doslova vymést ze silnice. Silnice je samý sněhový jazyk, klidně 40cm vysoký. Na konci města stojí policajti a pouští jen autobusy, náklaďáky a sanitky. Dodávky ani osobní auta policisté zastavují a auta stojí v dlouhé koloně na kraji silnice, dokud se počasí neumoudří. Jednou jsme viděli i převrácený autobus MHD mimo silnici. Dokonce i náš řidič autobusu, zřejmě bývalý jezdec rally skupiny B, si uvědomil, že dnes to není úplně bezpečné a na několik desítek metrů zvolnil.

Jak už jsem psal, doufáme v lepší počasí, protože naší kolegyni z práce, která je tu s námi, už druhý den odkládají odlet. Moje šance na vlastní třísedačku rapidně klesají a to budu ještě rád, když odletím podle plánu.

Silničáři v Norilsku zřejmě dostávají od meteorologů včas informace o sněžení, protože už minimálně den předem z města odvážejí sníh na obří skladku za městem. Po ulicích se prohánějí sněhové frézy a důlní nakladače a náklaďáky, co odvážejí sníh. A opravdu druhý den fouká, sněží. Ale fouká tak, že sněží skoro vodorovně a u domů to dělá metrové hromady sněhu. Vidět není na na pár metrů, fotit se taky nedá. Auta jezdí spíš po paměti. V Praze by to byla katastrofa, protože tam by nejezdilo už vůbec nic.

Když jsem byl na takové závěrečné večeři - snad o ni ještě napíšu, tak jsem se tam dozvěděl, že když je v Norilsku leto, jsou tu mračna komárů. Mam slíbený fotky, jak to tam vypadá, tak případně vystavím na netu. Tak nevím, jestli se v zimě těšit na léto, zažít komáry a říkat si, už aby konečně mrzlo.

Žádné komentáře:

Okomentovat